De Koninklijke Harmonie van Roermond is in mei 2019 gestart met een blazersklas, onder leiding van Harrie Wolters. De leden van de blazersklas hebben samen met Harrie Wolters een instrument uitgezocht en hebben ook individuele les gehad bij vakdocenten. Jo Brouwers gaf koperles, Jan van Hamont klarinetles, Roy Derix slagwerkles, Jan Vossen celloles, Janneke Sars vioolles, Inge Jeurissen en Janneke Giesbers dwarsfluitles en Chrissy Steinen verzorgde de saxofoonles. Ook in 2020 is een blazersklas gestart. Helaas door corona waren groepslessen in 2020 erg moeilijk.
Onder 'blaasmuziek' vallen de secties harmonie, fanfare en brassband (HaFaBra), blaaskapellen en big bands.
Het verschil tussen een harmonie en een fanfare is dat een harmonie ook houten blaasinstrumenten, zoals fluit, klarinet, hobo en fagot heeft en eeneen fanfare niet.
Een van de allerbekendste nummers over Blaasmuziek is het nummer Bloasmuziek van de Limburger Gé Reinders:
Traditioneel ontstaan vanuit de dorpscultuur met zijn vele verenigingen. Niet alleen de grotere plaatsen maar ook bijna alle kleinere dorpen beschikken over hun eigen muziekgezelschap. Om die reden treft u hieronder bij één gemeente diverse verenigingen aan. Drumbands zijn meestal verbonden aan een harmonie of fanfare (soms aan een schutterij).
Een apart verschijnsel tijdens carnaval is de Zaate hermenie (het 'dweilorkest'), meestal bestaande uit leden van harmonie- en fanfareorkesten. Tijdens carnaval hoeven zij geen rekening te houden met muzikale discipline en mogen de teugels los.
De Koninklijke Harmonie van Roermond ('de Keuninklikke'), is opgericht in 1775. Daarmee is het de oudste harmonie van Nederland. Bij de oprichting fungeerde het orkest als huisorkest van de Bisschop van Hoensbroeck, de bisschop van Roermond. Hoewel een oprichtingsakte uit 1775 ontbreekt kan wel aangetoond worden dat een groep muzikanten vanaf die tijd onafgebroken samen muziek maakt in Roermond. In 1846 verleent Koning Willem II de harmonie het predicaat “Koninklijk”. Een absoluut hoogtepunt in de historie. Sinds die tijd mag de harmonie zich dus de Koninklijke Harmonie van Roermond noemen.
Vele Roermondse verenigingen vinden hun oorsprong in de harmonie. Denk hierbij aan het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging. Ook de Symfonie en de stadscarnavalsvereniging d’n Uul waren in het verleden op enige wijze verbonden met de harmonie.
Meer op website https://www.keuninklikke.nl/
Roermond wil een leeftijdsvriendelijke stad zijn, waar ruimte is om op een prettige manier oud te worden. ECI cultuurfabriek, Welzijnsorganisatie Wel.kom, de Koninklijke Harmonie Roermond en de gemeente Roermond slaan de handen ineen en ontwikkelen ‘Nooit te oud!?’, een overkoepelend cultureel project waarbinnen in 2019 en 2020 verschillende deelprojecten worden gepresenteerd om iedereen van 55 jaar in de gemeente Roermond onder de mensen te laten komen.
Op donderdag 1 1 maart vanaf 14.00 uur is op deze site de online slotmanifestatie van Nooit te Oud?! te volgen.