In 2019 en 2020 zijn cursussen Tekenen & schilderen gegeven.
In september 2019 nam het programma Kuns Aafkieke van TV Ellef een kijkje bij de tekencursus van Nooit te Oud?! in ’t Paradies in Roermond.
Thuisblijven is een van de maatregelen tijdens de coronacrisis. We zullen daarom veel door het venster naar buiten staren. Dat is nu het uitgangspunt van deze opdracht.
Je neemt een plek in huis waar je uitzicht hebt naar buiten. Het venster waar je doorheen kijkt is je kader. Zoek daarbij een geschikt venster wat een interessant beeld geeft. Het beeld wat binnen jou kader valt ga je vastleggen op papier.
Wat heb je nodig?
Probeer het eens. Veel succes!
Misschien heb je al eens iets gehoord over warme en koude kleuren? De kleurencirkel kan in twee helften worden verdeeld. De rode, gele en geelgroene tinten zijn warme kleuren. De blauwgroene, blauwe en violette tinten worden als koele of koude kleuren gezien. De warmte van een kleur in een schilderij kan door het warm-koud contrast versterkt worden door er een koelere kleur naast te zetten. Dit wordt het warm-koud contrast genoemd.
Warme kleuren hebben een werking alsof ze naar voren komen, koudere kleuren alsof ze naar achteren wijken. De warmte of koude van een kleur is deels subjectief, maar uit onderzoek is wel gebleken dat mensen zich in een rode kamer warmer voelen dan in een blauwe kamer, ook al is de temperatuur er gelijk.
Een schildertechniek is de typering van de technische middelen en ambachtelijke methoden die gebruikt worden om een schilderij of muurschildering te vervaardigen. Soms is de gebruikte verf doorslaggevend, bijvoorbeeld een olieverfschilderij, soms de ondergrond, zoals een zijdeschildering, soms het gereedschap, bijvoorbeeld een penseeltekening. Wanneer de stijl en de iconografie op de voorgrond staan spreekt men veelal van een schilderstijl.
Er zijn heel veel soorten tekenaars. Zo noem je iemand die grappige plaatjes tekent een cartoonist. Vaak wordt een cartoon geassocieerd met een karikatuur , een humoristische voorstelling van een persoon, een situatie of bijvoorbeeld gedrag, waarbij de meest kenmerkende trekken sterk worden overdreven. Ze kunnen zowel ter amusement of ter belediging zijn bedoeld. Een cartoon of spotprent kan bijvoorbeeld een karikatuur van een bekend persoon, een persiflage van een actuele situatie of simpelweg een afbeelding van een komische situatie zijn. Veel kranten en tijdschriften publiceren cartoons. In kranten gaat het vooral om politieke spotprenten. Ook een animatiefilm volgens vaste normen met vereenvoudigde karakters en vormgeving noemen we een cartoon. Denk bijvoorbeeld aan de tekenfilms en series van Disney, zoals Mickey Mouse, Tom & Jerry of The Lion King. Pratende dieren, humor en actie domineren dit genre. Dit genre ligt weer heel dicht bij striptekenen waarbij je een verhaal over meerdere plaatjes verdeeld, bijvoorbeeld de strips over Kuifje of Jan, Jans en de Kinderen.
Iemand die realistische mensen en gezichten tekent noemen we een portrettekenaar. Houd je meer van steden of natuur ga dan landschap tekenen.
De technisch tekenaar maakt tekeningen volgens de geldende normen en voorschriften. Het uiteindelijke doel van technisch tekenen is het bouwen van het getekende ontwerp. Op de tekening moet alle informatie voorkomen om het getekende te kunnen vervaardigen. Daarbij moet deze informatie 'eenduidig uitlegbaar' zijn, dus niet voor meerdere interpretaties vatbaar. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening of een technische ontwerptekening voor een nieuw product.
Wil je zelf aan de slag, maak het jezelf dan niet direct al te moeilijk en ga niet gelijk met olieverf in de weer. Een leuke tekening maak je door eerst een opzet te maken met potlood. Het beste kun je hiervoor een wat zachter potlood, bv 2B nemen. Zo’n tekening kun je misschien mooi maken door de potloodlijnen over te trekken, of de vormen in te vullen met zwarte inkt. Ga bijvoorbeeld eerst eens leuk experimenteren met perspectief via een lijntekening in potlood of pen.Wil je met penselen en verf in de weer, dan kun je met acryl aan de slag gaan, of gewoon met de ouderwetse aquarel- of plakkaatverf.
En heb je de smaak te pakken, volg dan eens een cursus tekenen en/ of schilderen. ECI cultuurfabriek in Roermond heeft leuke korte en langere cursussen voor jong en voor oud.
Meer weten?
Kijk eens op deze site voor meer tips.
Roermond wil een leeftijdsvriendelijke stad zijn, waar ruimte is om op een prettige manier oud te worden. ECI cultuurfabriek, Welzijnsorganisatie Wel.kom, de Koninklijke Harmonie Roermond en de gemeente Roermond slaan de handen ineen en ontwikkelen ‘Nooit te oud!?’, een overkoepelend cultureel project waarbinnen in 2019 en 2020 verschillende deelprojecten worden gepresenteerd om iedereen van 55 jaar in de gemeente Roermond onder de mensen te laten komen.
Op donderdag 1 1 maart vanaf 14.00 uur is op deze site de online slotmanifestatie van Nooit te Oud?! te volgen.